Διεθνής αναγνώριση για το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) του ΕΛΜΕΠΑ μέσω του ερευνητικού προγράμματος “Mastering Energy Supply focusing on Isolated Areas – MESfIA”.
Το συγκεκριμένο έργο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε στα πλαίσια της Δράσης ERASMUS+ και έχει στόχο να αναπτύξει εκπαιδευτικές δράσεις σε μεταπτυχιακό επίπεδο με στόχο την αντιμετώπιση Ενεργειακών Προβλημάτων Απομονωμένων και Νησιωτικών Περιοχών. Το έργο συντονίζεται από το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ) και τον επικ. καθηγητή Αντώνιο Τσικαλάκη του τμήματος ΗΜΜΥ.
Στα πλαίσια του έργου πραγματοποιήθηκαν 5 ενημερωτικές ημερίδες (Workshops) από τα μέσα Φεβρουαρίου έως και τα μέσα Απριλίου 2022 με εμπλεκόμενους φορείς τόσο από την Ε.Ε. όσο και από χώρες της Ν.Α. Ασίας.
Ανάμεσα στους κυριότερους στόχους του έργου είναι η ενσωμάτωση των μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και η προαγωγή γνώσεων επιχειρηματικότητας για την ανάπτυξη των ΑΠΕ.
Πιο συγκεκριμένα, στην 3η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε την 5η Απριλίου ‘22 στην Ταϋλάνδη, ο επικ. καθηγητής του τμήματος ΗΜΜΥ, κ. Ιωάννης Κατσίγιαννης, παρουσίασε τις ιδιαίτερες απαιτήσεις της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας (resiliency) των Ηλεκτρικών Δικτύων.
Ενώ στην 4η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Τουλούζη την 7η Απριλίου ’22, ο καθηγητής κ. Εμμανουήλ Καραπιδάκης του τμήματος ΗΜΜΥ και δ/ντης του Ινστιτούτου Ενέργειας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής του ΕΛΜΕΠΑ, παρουσίασε την εκτιμώμενη συνεισφορά των Διατάξεων Αποθήκευσης και των Υβριδικών Σταθμών στη λειτουργία του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Κρήτης. Παράλληλα δόθηκε έμφαση σε σύγχρονα θέματα φωτισμού (αυτοματισμός, ευφυής φωτισμός).